Wednesday, August 28, 2013

PARASIT: MERDEKAKAH KITA?Setiap hari memandu ulang-alik ke pejabat-rumah, dan juga ulang-alik menjemput anak di sekolah saya suka memerhati suasana persekitaran tatkala berhenti di lampu merah trafik. 

Alahai, betapa banyaknya iklan yang diletakkan di sana sini. Kebanyakannya iklan adalah berupa parasit iaitu iklan yang tidak sah (dinaikkan tanpa mendapat kebenaran Majlis Perbandaran). Jika ia iklan yang sah, pasti ada 'cap mohor' Majlis Perbandaran terpampang di setiap iklan.

Beginilah mentaliti orang Malaysia. Segala-galanya hendak mudah, percuma hingga mencemarkan pemandangan persekitaran. Ada yang dinaikkan di tiang-tiang lampu, di dinding-dinding premis dan tiang-tiang papan tanda. Malah batang pokok juga turut menjadi mangsa.

Iklan di bahagian atas itu iklan yang sah kerana ada tanda MBPJ. Bunting iklan merah di bawahnya itu iklan 'haram'.


Sudah jadi sampah. Tunggang terbalik tersorok di celah semak-samun yang tumbuh di sekelilingnya.


Pokok juga jadi mangsa.


Ia sikap yang sangat buruk dan tidak dapat diampunkan. Sakit mata kita memandang. Iklan-iklan ini akhirnya lunyai, pudar, hancur dan menjadi sampah kerana setiap hari terkena matahari dan hujan. Setelah menjadi sedemikian rupa, tidak pula mereka menurunkannya. Dibiarkan sahaja menjadi sampah. Menambahkan buruknya lagi pemandangan.

Pengiklan yang paling rakus dan paling tiada hati perut menampal sticker iklannya tentulah ‘ah long’ ... jerung pemiutang. Menjelang musim-musim perayaan, giatlah mereka menampalkan iklan.

Allahu Akbar ... tiada langsungkah tindakan daripada pihak berkuasa untuk menghalangnya? Masyarakat juga perlu berperanan untuk sama-sama menanggalkan iklan-iklan ini. Sesekali, ada juga saya ternampak pihak perbandaran menurunkan iklan-iklan ini, tapi amat jarang sekali.

Tanpa sedar, setiap inci bumi Malaysia ini dijajah bukan sahaja oleh iklan tetapi dalam pelbagai bentuk!
Oh tanah airku ... adakah kita benar-benar merdeka? Jawapan saya: TIDAK!

Bunting iklan ini ada 'cap mohor' MBPJ.
Yang ini juga iklan yang dibenarkan.

No comments: