Tuesday, November 18, 2014

BIRU MATA HITAMMU!

Apa nak jadi orang Melayu kita, saya pun tak tahulah. Ghairah sungguh nak bertukar penampilan menjadi bangsa lain. Nak kulit putih cerah, nak rambut perang atau blonde, paling tidak pun coklat. Maka bermacam produk kosmetik, kecantikan dan dandanan diri terjual di pasaran, nasiblah kalau terkena barang tiruan.

Terkini, anak mata pun nak ditukarkan warna - kelabu asap, biru, hijau. Maka mereka gila membeli dan memakai kanta lekap pula. Nak kanta lekap untuk menjadikan anak mata kelihatan besar seperti yang dipakai selebriti Korea pun ada. Penyakit ini amat menular di kalangan orang perempuan!

Yang menakutkan lagi, khabarnya kanta lekap murahan ada dijual kepada murid-murid sekolah. Aduh.

Pelik benar melihat rupa orang kita cuba menjadi bangsa lain, macam tak kena. Kalau dah Melayu totok tu, Melayu totoklah namanya. Hiaslah macam mana sekalipun, memang nampak 'tak sudah'. Rupa asli itu sudah sangat cantik dan sempurna, buat apalah ditokok tambah lagi. Bukan Melayu saja ... asalkan orang Malaysia saja kelihatan aneh apabila bergaya di luar fitrah kejadian. Lainlah kalau ada kecacatan zahir yang mengharuskan diberi rawatan.

Aduhhh! Tak bolehkah bersyukur dengan kesempurnaan tubuh badan yang Allah telah anugerahkan?

Berbalik kepada memakai kanta lekap yang berwarna-warni, ia diharamkan atas sebab tabarruj (berhias menampakkan kecantikan dan merangsang syahwat lelaki - lebih kurang begitu maksudnya), kecuali bagi isteri untuk bercantik-cantik di hadapan suaminya!

Jika mahu merawat rabun - pakailah kanta lekap biasa yang tiada warna!

Bersyukurlah dengan apa yang telah Allah kurniakan kepada kita. Wallahua'lam.

Untuk penjelasan lanjut tentang hukumnya boleh baca: sini.


Wednesday, September 10, 2014

PERASAN 'AHLI AKADEMIK'

Seorang junior yang kini bertugas sebagai pensyarah di sebuah IPT di Selangor memberitahu, dia ditegur oleh seorang pensyarah kanan apabila perasan dirinya 'ahli akademik' a.k.a academician semasa mereka duduk2 sembang.

Saya mahu tergelak mendengar ceritanya.

Katanya senior yang bertaraf prof madya memberitahu, kalau setakat pensyarah biasa yang cuma memegang sijil sarjana/master ... tak usahlah mengaku ahli akademik. Malah, jika ada PhD sekalipun kalau hanya mahu pangkat 'doktor' dan tambah gaji, belum cukup syarat untuk jadi ahli akademik!

Setakat ada sarjana, ada bersepah kat luar sana hatta atendan pam minyak sekarang pun ada master, kata senior itu!

Betullah apa yang dikatakan itu. Saya setuju.

Bukan senang untuk diri menjadi ahli akademik...kena banyak buat penyelidikan, banyak menyumbang kepada pembangunan sistem pengajian dan ilmu, banyak menulis ratusan/ribuan jurnal, banyak membentang kertas kerja di dalam dan di luar negara, banyak memberi ilmu tanpa mengharapkan sebarang balasan ... barulah layak dipanggil ahli akademik.

Sabar ajelah WN! Kalau betul awak nak jadi ahli akademik, usahalah sungguh-sungguh! Jangan setakat bagi lecture di bilik kuliah dan tanda kertas periksa student saja. Kaut ilmu sebanyak mungkin untuk diri sendiri dulu, lepas tu tebarkan kepada dunia (bukan hanya pelajar di dewan kuliah)!