Thursday, June 25, 2015

BAZAR RAMADAN: NAK BERNIAGA BIAR IKHLAS

Sudah seminggu berpuasa, baru sekali saya menjengah bazar Ramadan, itu pun kerana pada hari berkenaan saya tidak sempat pulang tepat pada waktu, sedangkan waktu berbuka sudah sangat hampir.

Bersama anak, saya melangkah ke bazar Ramadan berhampiran.

Ke hulu ke hilir, jenguk sana sani, tinjau sana sini.

"Ammar nak beli apa?"

Dia mencebik! Tak berminat. Saya juga tidak berminat sebenarnya. Saya lihat orang lain sudah penuh jari mereka membimbit beg plastik berisi juadah berbuka.

Sungguh, kami dua beranak tidak bernafsu! Sesuatu yang patut disyukuri, alhamdulillah.

Tiada yang menarik!

"Mak masak ajelah!" Anak saya memang jenis tidak suka makan di luar dan tidak suka membeli yang siap masak kecuali hanya beberapa jenis makanan kegemaran.

"Tak sempat dah Ammar."

Akhirnya, ayam goreng dan sekeping martabak daging aje disambar! Bergegas mahu pulang sebelum azan berkumandang!

Tiba waktu berbuka ...

Alahai ... martabaknya. Bukan niat nak mencela makanan, tapi rasa sakit hati kepada peniaga datang menyinggah. Mujur juga bulan puasa, jika tidak banyaklah leteran dan bebelan keluar dari mulut yang pasti mengurangkan pahala dan mendatangkan dosa.

Kepada peniaga, berniagalah dengan ikhlas, jangan menipu pelanggan. Harga mahal sedikit tidak mengapa, asalkan sedap. Rasa kurang manis, masin, masam, mungkin kita boleh maafkan lagi sebab tidak boleh nak rasa dan kecap sangat masakan kita semasa berpuasa.

Yang geram, papan tanda tertulis besar MURTABAK DAGING!

Jika dah namanya martabak daging, sepatutnya intinya penuh daging, bukan bawang. Ini tidak, daging sebesar hama pun tak ada!

Martabak daging nisbah yang sepatutnya 70:30 (70% daging). Paling koman pun 50:50. Barulah layak dinamakan martabak daging. Ini tidak ... 98% bawang, 2% lagi telur. Itu MENIPU namanya! Mentaliti yang pentingkan untung semata-mata.

Janganlah buat begitu, lebih-lebih lagi bulan puasa. Apa yang pelanggan bayar, biarlah berbaloi.

Huh! Inilah dia, pembuat martabak celup yang muncul setahun sekali! Orang nak berniaga, dia pun nak berniaga. Orang nak buat martabak, dia pun nak buat juga!

P/S ... tetiba teringatkan martabak raja dari Kelantan yang tebal lagi padat dengan daging/ayam ... bersepah dagingnya. Mmm ...!!!

No comments: