Monday, June 15, 2015

JANGAN PARKIR KENDERAAN SESUKA HATI!

Saya agak, sebahagian besar pemandu di Malaysia ini tidak layak mendapat lesen memandu. Parkir kenderaan sesuka hati di laluan orang ramai. Di sudut dan bucu simpang dan motosikal di kaki lima bangunan tempat pejalan kaki, walhal tempat letak kenderaan masih banyak yang kosong. Juga parkir di belakang kenderaan orang! Barangkali perlu ada silibus khusus tentang sivik meletak kenderaan dan diberi penekanan apabila mahu belajar memandu dan mengambil ujian memandu.

Malas! Malas berjalan beberapa meter dari petak parkir agaknya. Penyakit pentingkan diri sendiri!

Risiko bagi orang yang mahu membelok di simpang kerana tidak nampak kenderaan datang dari beberapa arah!

Walaupun untuk dua saat, saya tidak sekali-kali meletak kenderaan di tempat laluan orang ramai kerana dalam tempoh sesaat pun mana tahu kalau ada kenderaan orang mahu keluar dan lalu di tempat kita parkir.

Baru-baru ini sebuah Wira berhenti di tengah-tengah lorong masuk ke kawasan rumah (bukan di tepi lorong tapi memang di tengah-tengah laluan). Saya ketika itu berkejar dengan masa mahu menghantar anak ke sekolah petang dan kembali ke pejabat.

Saya bunyikan hon. Tidak berapa lama kemudian datang seorang perempuan muda terhegeh-hegeh dan tersengih-sengih. Di tangannya sebungkus makanan, agaknya dia parkir di situ untuk membeli makanan di restoran berdekatan.

Allah, apabila dia menghidupkan enjin, tidak hidup pula! Beberapa minit berlalu, darah saya mula mendidih...entahlah berapa agaknya BP ketika itu.

Saya turun dari kereta dan mengetuk tingkapnya. "Tak boleh hidup kak, saya dah cuba," ujarnya.

"Awak tau tak, saya ni berkejar dengan masa, anak saya perlu ke sekolah. Saya perlu segera ke pejabat. Sekarang, disebabkan awak, anak saya lambat ke sekolah, dan saya sudah lambat ke pejabat. Pergi cari orang tolak kereta ..." Pok pek pok pek ... saya berleter.

"Tak apa kak, kereta ni memang macam ni. Susah mau hidup. Kena tunggu sekejap lagi baru hidup," jelasnya.

Mendengar jawapan itu, darah saya bertambah mendidih.

"Dah tau kereta susah mau hidup, kenapa letak kereta di tengah-tengah jalan macam ni? Awak tak fikir ke? Menyusahkan orang betullah ..." mukanya seperti mau menangis dan pucat lesi. Gaya saya seperti seorang emak yang naik angin! Allahu Akbar, saya tidak pernah meninggikan suara kepada orang awam sebegitu rupa.

"Sudah. Turunkan handbrake, free-kan gear, tolak kereta awak ke tepi ..."

Mujur lorong kecil itu keadaannya beberapa darjah menurun, maka meluncurlah keretanya itu ke tepi. Dapatlah kereta saya mencelah lalu.

Entahkan bila kesederan sivik orang kita ini akan menyamai orang Jepun. Sampai kiamat kot!

No comments: