Tuesday, January 3, 2012

CUTI YANG LINTANG-PUKANG

Cuti tiga hari saya minggu lepas untuk urus keperluan sekolah anak yang akan melangkah naik tahun satu menjadi lintang-pukang. Banyak kerja remeh yang perlu dilunaskan.

Sebelum bertolak ke Bangkok 11 hari lepas, suami saya telah siap membeli pakaian seragam sekolah anak.

Apabila dicuba seluar sekolah, pinggangnya ketat. Maka cuti saya itu, bergegaslah saya ke Jusco Klang untuk menukar seluar tersebut. Telah menjadi kebiasaan suami saya suka membeli-belah di Klang, tempat yang saya kurang biasa!

Seluar telah selamat ditukar. Tapi labuhlah pula. Kerja tambahan terpaksa saya lakukan untuk memendekkannya.

Selesai memendekkan seluar, saya mencubakan kaki anak ke kasut sekolah yang dibeli ayahnya. Ya Allah, ketat juga. Kemudian baru terfikir kebodohan saya yang tidak mencuba semuanya sebelum pergi menukar seluar semalamnya. Tidaklah membazir waktu. Maka berulanglah saya ke Jusco Bukit Raja untuk menukar kasut pula.

Kali ini saya tempuh Lebuh Raya Persekutuan untuk ke sana. Saja nak cuba. Sebenarnya saya ingat-ingat lupa jalan ini untuk ke Klang. Selalunya saya mengambil NKVE.

Untuk kasut jenis itu, saiz yang hendak ditukar habis stok pula. Maka terpaksa tukar saiz yang agak besar dan menambah beli kasut sekolah jenis lain untuk saiz yang diperlukan.

Hala balik, entah macam mana tersalah ambil jalan. Sampai ke Shah Alam. Oh, itulah dia, mencuba jalan tak biasa. Penat sungguh.

Jumaat, hari orientasi sekolah anak. Maka berpagi-pagianlah saya dan anak ke sekolah berkenaan. Sudah ada beberapa orang ibu bapa di kantin sekolah menunggu untuk mendengar taklimat daripada guru.

Makin lama makin ramai ibu bapa tiba bersama anak masing-masing. Ada yang bawa nenek sekali.

Borang dan buku rekod kesihatan perlu diisi oleh ibu bapa. Kasihan melihat seorang warga Indonesia yang tidak tahu mengisinya. Tertinggal pula sijil kelahiran anaknya. Maka bergegas pula dia pulang untuk mengambilnya. Agakan saya, dia tidak bersekolah tinggi. Maka untuk mengisi dokumen sedemikian menjadi kesukaran baginya. Mujur ada yang membantu.

Ada pula seorang warga Indonesia wanita bersama anak perempuannya. Saya ternampak pada borang yang diisi. Suaminya buruh binaan. Pendapatan melebihi RM2,000 sebulan.

Saya mengeluarkan kamera untuk mengambil gambar anak yang sedang beratur.


Ketika murid-murid ini beratur untuk dibawa melawat sekitar sekolah oleh guru, wanita Indonesa itu mengeluarkan tablet untuk mengambil anaknya. Agaknya tercabar apabila melihat saya memegang kamera.

"Amboi! Bukan main lagi minah Indon ni. Siap ada tablet lagi." Itu reaksi spontan saya. Saya amati tablet yang dipegangnya. Tiada jenama. "Entah brand apa la tabletnya tu," saya bermonolog. Produk tersebut nampak tidak kompak dan tidak solid. Rekaannya pun agak melucukan. Saya kira mungkin buatan China seperti yang saya lihat dalam katalog Court's. Ada yang harganya tidak sampai RM300.00.

Untuk mengambil gambar, saya lebih suka menggunakan kamera kerana boleh dilaras mengikut keadaan. Hasil pengalaman menggunakan Galaxy Tab ketika konvokesyen tadika anak, tidak memuaskan hati. Maka saya tidak lagi menggunakannya untuk situasi penting. Lebih baik menggunakan kamera yang sentiasa ada di dalam beg.

Malamnya, saya berkejar pula ke kedai Jasema di TTDI untuk membuat fotokopi dokumen yang diminta pihak sekolah yang perlu dibawa pada hari persekolahan nanti (Rabu). Dalam perjalanan Ammar mengadu pening dan sakit perut.

"Sakit perutlah Mak, pening rasa nak muntah," adunya. Selesai memakirkan kereta di depan Jasema, saya mengambil beg plastik dan berhamburanlah muntahnya di dalam plastik itu.

Aduh, apa pula masalahnya? Janganlah sakit dalam waktu sebegini.

Sepanjang malam dia berulang-alik ke tandas untuk muntah dan cirit-birit, mengundang risau saya. Saya menjadi panik kerana esoknya keadaannya bertambah teruk, lesu tak bermaya. Sudahlah hanya kami dua beranak saja di rumah, ayahnya pula tiada.

Tanpa lengah saya membawanya ke Pusrawi berdekatan.

"Salah makan ke?" tanya Dr Hishamuddin yang biasa merawat Ammar Hadi.

"Entahlah, tak pasti. Saya pun makan makanan yang sama, tapi tak kena pun."

"Hmmm ... mungkin bekas makanan kot contaminated atau dia tak basuh tangan betul-betul," kata doktor membuat kesimpulan.

"Mungkinlah kot tangan tak bersih," kata saya. Selalu sangat saya perlu meninggi suara mengingatkannya supaya membasuh tangan betul-betul apabila hendak makan dan keluar tandas.

Kerana dehidrasi, Ammar nampak cengkung dan kurus. Empat hari terbaring lesu. Yang menguji sabar, ubat yang doktor preskripsikan tidak mahu dimakannya.

Hari ini saya bekerja dan Ammar saya tinggalkan bersama Atok dan kakak-kakak sepupunya. Namun, hari ini alhamdulillah dia nampak beransur sihat. Saya lega kerana esok sesi persekolahan akan bermula. Mudah-mudahan hari baru di tahun baru, di sekolah yang baru, muntah dan cirit-biritnya sembuh sepenuhnya. Amin.

1 comment:

abunyer said...

Wah! Cuti yang memenatkan. Saya sudah biasa dulu-dulu. La ni, senang lenang hingga tak perasan pun masalah begini. Alhamdulillah, anak dah besar boleh urus sendiri. Kisah kasut sekolah yang agak besar, selalunya saya masukkan gumpalan tisu atau kertas. Namun pada suatu pagi, terasa ketat amat, kasut yang dipakai. Jalan dua tiga langkah, tak selesa. Lalu bila tanggal kasut tersebut, keluar katak puru dalam keadaan separuh nazak! Yaikkk geli oi...