Monday, September 19, 2011

DUA MAJLIS PERKAHWINAN

Seperti kebanyakan orang lain sepanjang Syawal ini jadual hujung minggu padat terisi dengan agenda rumah terbuka dan undangan kahwin.

Semalam saya sempat menghadiri dua buah majlis perkahwinan. Yang pertama di Bukit Damansara yang kebanyakan jemputan terdiri daripada orang kelas atasan. Majlis kedua pula adalah golongan yang berlawanan dengan majlis pertama.

Majlis pertama

Majlis diadakan di Dewan Komuniti Bukit Antarabangsa Kuala Lumpur. Waktunya dari jam 12 tengah hari hingga jam tiga petang. Lazimnya majlis perkahwinan yang saya hadiri hingga jam 4.30 petang.

Barangkali masa yang diperuntukkan tidak panjang yakin hingga jam tiga, maka jemputan agak padat di dalam dewan. Sehingga ada yang tercangak-cangak berdiri memegang pinggan berisi nasi, mencari meja untuk menikmati hidangan yang disajikan secara bufet.

Biarpun majoriti terdiri daripada kelas atasan, ada segelintir yang mentalitinya agak rendah. Jemputan yang telah lama selesai makan masih lagi duduk-duduk, bersantai dan sembang-sembang di meja tanpa memikirkan jemputan yang baru tiba hendak duduk dan makan. Mereka ini terdiri daripada anak-anak muda yang tiada rasa prihatin.

Paling dikesalkan ada jemputan yang terdiri daripada mereka yang kepayahan anak kecil, dibiarkan sahaja, tidak sensitif dengan para ibu yang amat susah mendukung anak jika tidak ada tempat duduk.

Sehinggalah, pengumuman dibuat melalui pembesar suara agak mereka yang telah selesai makan, diminta beri laluan pula untuk hadirin yang baru sampai. Antara hadirin yang baru tiba adalah kami sekeluarga. Ayah saya duduk menyelit di antara anak-anak muda bujang yang langsung tidak peka, langsung tidak prihatin!

Saya dan anak pula terpaksa duduk di meja bersebelahan setelah sekian lama berdiri menunggu tempat kosong. Adik saya dan dua orang anaknya juga terpaksa mencelah di antara anak-anak muda itu.

Alahai anak muda, langsung tidak cakna!

Kami makan sekadarnya, untuk memberi laluan kepada orang lain pula dan pulang dalam cuaca hujan lebat dengan membawa pulang buah tangan yang menjadi trend terkini bagi golongan elit: Hand made chocolate.


Majlis kedua

Jam 3.30 petang saya bersama Emak ke majlis kahwin anak jiran. Kali ini orang lain tidak ikut serta kerana sudah kepenatan dan ada yang tidak sihat. Walaupun kepenatan, saya gagahkan diri pergi juga untuk membawa Emak yang keseorangan.

Majlis diadakan di gerai minum ibu pengantin lelaki. Dia merupakan seorang ibu tunggal yang mengusahakan gerai minuman di medan selera tidak jauh dari rumah. Di situlah diadakan majlis perkahwinan anaknya.

Waktu jemputan hingga jam lima petang menjadikan ia lebih fleksibel, jemputan tidak terkocoh-kocoh.

Suasana agak 'koboi' dan santai. Yang membezakan majlis kelas atasan dengan kelas bawahan adalah juga mentalitinya.

Asap rokok berkepul-kepul tanpa menghiraukan hadirin lain. Lagu-lagu yang dimainkan juga lagu 'kelas bawahan'. Ada pula nyanyian ala karaoke yang saya kira disampaikan oleh rakan pengantin ... tersangatlah sumbang, amat bingit hingga sakit telinga! Tidak sedap langsung dan memang syok sendiri!

"Dia rasa suara dia sedap sangatlah tu," komen anak jiran yang juga hadir dan duduk di meja bersebelahan kami.

Alahai! Alangkah baik kalau dipasangkan nasyid yang sedap-sedap!

Saya dan Emak pulang dengan telinga yang masing berdesing dalam hujan merintik dengan membawa buah tangan: Muffin coklat berjenama Gardenia dan sebiji jeli.

1 comment:

School Of Tots said...

Saya teruja apabila mendapat goodies pax kenduri kawin yg terselit di dlmnya buku kecil Zikr Al-Maaturat. Alhamdulillah.