Tuesday, November 10, 2009

SAYA BUKAN 'OKU'

Saya kekadang bengang apabila terpaksa bersusah-payah mencari tempat letak kereta di beberapa lokasi tertentu. Bukan tidak ada petak *parkir ... banyak! Tetapi petak-petak ini telah diisi sama ada oleh motosikal ataupun oleh pengusaha gerai atau restoran yang menempatkan kerusi dan meja makan pelanggan.

Saya memang naik angin setiap kali masalah ini menimpa diri. Berpusing-pusing bawa kereta mencari kekosongan tempat letak kereta. Lebih-lebih lagi ketika cuaca panas terik—memanaskan lagi darah yang sedia panas, penyaman udara pun bagaikan tidak terasa.

Masa lebih banyak dihabiskan untuk mencari parkir berbanding menyelesaikan urusan di situ. Sudahlah kita sentiasa berkejar dengan masa. Eeeee ... geram betul! Petrol kereta pun membazir dek berpusing-pusing mencari petak letak kereta.

Jika anda pemandu motosikal, letaklah di tempatnya, bukan mengambil tempat kenderaan lain. Jika anda pengusaha kedai/gerai makanan berpada-padalah juga!

Teringat saya pada kuliah Ustaz Sabri Abd. Rani sewaktu di pejabat lama dulu. Katanya sewaktu memandu di lebuh raya jika kita menggunakan lorong kecemasan dengan sengaja tanpa sebab kecemasan, dan pada ketika itu ada kenderaan lain dalam kecemasan yang perlu menggunakan lorong itu, maka akibat tindakan kita itu berdosa besarlah kita jika menyusahkan orang itu!

Maka, samalah juga dalam situasi ini, apabila anda menyusahkan orang lain, maka berdosalah anda!

Ayah saya juga pernah mengingatkan, apabila mahu meletakkan kereta, jangan sampai menghalang orang, jangan sampai menyusahkan orang lain dan jangan sekali-kali letak di garisan kuning!

Kini di pejabat baru ini, di Kota Damansara ... di tiap hujung petak-petak parkir, disediakan khas petak parkir untuk kegunaan OKU. Gambar yang tertera atas petak itu jelas menunjukkan ia khas untuk kegunaan OKU. Ini bagi memudahkan golongan ini untuk turun dan naik kenderaan mereka.


I certainly won't park my car here !

Memandang kita jarang berjumpa OKU yang menggunakan petak ini, maka petak parkir ini sentiasa terisi dengan kenderaan orang-orang sempurna pancainderanya. Antara yang sering meletakkan kenderaan mereka tak lain tak bukan rakan-rakan sepejabat saya sendiri, kekadang yang berstatus bos pun sama juga perangainya.

Saya mahu tanya ... sepanjang anda berada dan bekerja di dalam pejabat, bolehkah anda tahu kalau-kalau ada OKU di luar sana? Wah ... hebat macam Tuhanlah kalau anda tahu!

Setiap hari kita menganggap ‘tidak akan ada’ OKU akan menggunakan petak itu, lalu kita dengan selamba meletak kereta kita di situ.

Saya tidak sekali-kali akan meletakkan kereta saya di situ. Saya takut berdosa andai pada waktu meletakkan kereta saya itu benar-benar ada OKU di bawah yang mencari-cari tempat sesuai untuk meletakkan kenderaannya (walaupun OKU itu hanyalah seorang penumpang, bukan pemandu).

Biarlah letak jauh jauh sedikit, saya tidak kisah berjalan selangkah dua.

Saya juga takut kalau-kalau Tuhan benar-benar menjadikan saya seorang OKU.

“Kalau engkau nak sangat letak kereta di situ ... ” kata Tuhan, “ ... nah, kun fayakun ... ” maka, jadilah kita OKU. “Sekarang barulah engkau layak letak kereta di petak itu,” kata-Nya lagi.

Na u’zubillah, minta Allah jauhkan!

Kepada pengusaha restoran pula yang suka meletakkan kerusi/meja di petak letak kereta dan juga di kaki-kaki lima kedai hingga menyusahkan orang hendak lalu lalang ... fikirkan, adakah pendapatan anda dari situ halal dengan cara menyusahkan orang lain? Jangan kerana mahu mencari untung lebih, anda menyusahkan orang lain pula.

Sikap orang kita memang begitu. Biar orang lain susah, asalkan dirinya senang! Orang sedemikian, saya anggap biadab dan tiada budi bahasa!

-----

*parkir (saya tidak suka bunyi perkataan ini, buruk benar bunyinya, tapi saya gunakan juga walaupun menyampah).

2 comments:

Mynie said...

Ada pilihan lain tak untuk perkataan 'parkir' dalam Bahasa Malaysia?

SURAIYA PAUZI said...

Mynie...

Rasanya tak da, dah puas cari dlm tesaurus melayu