Monday, July 22, 2013

SEMPERIT

Dalam banyak-banyak biskut raya, anak saya paling suka biskut semperit. Rasanya lebih kurang sama dengan biskut shortbread. Shortbread juga kegemarannya. Kira-kira tiga minggu sudah (sebelum Ramadan), saya ke Giant untuk membeli barang dapur.

Berhampiran pintu masuk, menimbun biskut raya. Saya tiada niat hendak membelinya lalu laju-laju melangkah ke depan sambil menyorong troli. Sedar-sedar Ammar Hadi sudah tertinggal di belakang. Rupa-rupanya dia sudah 'melekat' di bahagian biskut raya, sedang galak memilih biskut raya. Akhirnya dia menjumpai biskut semperit.

Kerana kasihan, saya belikan juga. Tiba di rumah, dengan tidak sabar dia terus membuka bekas biskut dan makan. Habis hampir separuh bekas dimakan sekali hadap.

Dua hari kemudian dia mengadu, 'Mak, papa dah makan habis biskut Ammar.' Nadanya hampir menangis! Ayahnya suka mengudap malam sambil menonton TV sewaktu orang lain sudah tidur! Sedar-sedar licin kudapan orang lain.

Semalam, untuk melekakan Ammar daripada rasa letih dan lapar puasa, saya lekakannya dengan membuat sendiri biskut semperit. Rupa-rupanya strategi saya untuk melekakannya tidak menjadi. Terbalik pula jadinya. Bau biskut yang dibakar di dalam ketuhar menambahkan lagi rasa laparnya. Maka pada jam 1 petang dia minta izin untuk berbuka.

"Tak tahan dah Ammar ni Mak. Sedap sangat bau biskut Ammar ni."

Kerana kasihan, saya membenarkan dia berbuka puasa. Lagipun, semasa sahur dia makan sangat sedikit.

"Sedap 'giler bapak'," ungkapnya spontan. Entah dari mana ungkapan kasar itu dipelajarinya. Barangkali daripada kawan-kawan di sekolah. Saya agak kurang senang dengan ungkapan sebegitu.

Entah berapa banyak dimakannya hingga sendawa!

Apabila tiba waktu berbuka seusai menjamah tamar, saya mencuba biskut semperit. Biasa saja rasanya cuma terlebih manis kerana saya mahu menghabiskan baki gula kastor yang sudah lama disimpan. Ia melebihi daripada sukatan gula yang sepatutnya.


Dah siap untuk dihantar sebahagiannya ke rumah Atok!

Ohh ... biskut ala putu beras ni apa pula? Jangan keliru, ini ialah holiday food ikan dalam akuarium, beli siap-siap untuk 2 ekor ikan guppy & 2 ekor ikan zebra yang bakal ditinggalkan sempena cuti raya nanti!


No comments: