Friday, June 28, 2013

KEMBALI NORMAL

Syukur kepada Allah Tuhan semesta alam. Segala puji bagi-Nya yang mentadbir langit dan bumi. Bencana jerebu beransur pulih dan di sekitar Petaling Jaya ini boleh dikatakan sudah normal. Suasana kembali terang-benderang.

Biarpun keadaan sudah kembali normal, semalam anak saya membawa pulang surat daripada pihak sekolah memaklumkan acara sukan ditunda ke suatu tarikh yang akan ditentukan kelak kerana masalah jerebu. Barangkali pihak sekolah mengambil tindakan berhati-hati kerana bencana jerebu masih tidak menentu. Keputusan membatalkan sukan itu, saya kira amat wajar demi kebaikan murid.

Tiga hari sebelumnya ketika jerebu berada pada tahap bahaya, anak saya pulang dari sekolah dengan bertopeng. Topeng diedarkan oleh pihak sekolah. Barangkali dibekalkan oleh kerajaan negeri Selangor.

Ketika orang dewasa berdoa dan melakukan solat Istisqa' meminta kepada Allah menurunkan hujan dan membersihkan ruang udara, ini pula doa anak saya (saya kira doa kebanyakan anak-anak orang lain yang sihat): "Ya Allah, berilah jerebu banyak-banyak, nanti sekolah cuti. Tak payah pergi sekolah."

Sehari dua lalu!

Memang seronok kalau tidak payah ke sekolah. Saya sangkakan anak-anak memang begitu. Rupa-rupanya ia bukan berlaku kepada anak-anak sahaja. Apabila memberitahu hal ini kepada seorang teman rapat yang merupakan seorang guru, betapa anak-anak gembira tidak perlu ke sekolah, beliau menjawab, "Ya Allah, bukan budak sekolah saja yang suka, cikgu-cikgu pun suka."

Jelasnya lanjut, anak-anak dan para guru tidak suka ke sekolah kerana sistem pendidikan yang kurang betul. Mereka ditekankan dengan kepentingan akademik, manakala para guru pula terbeban dengan kerja-kerja perkeranian yang melampau. Kadang-kadang tanggungjawab mendidik dan mengajar yang merupakan tugas hakiki seorang guru tidak dapat ditunaikan dengan sebaiknya. Di peringkat menengah pula, guru berdepan dengan bermacam perangai remaja yang semakin hari semakin membimbangkan. Akhlak semakin merosot.

Saya tidak pasti setakat mana benarnya, tetapi begitulah kebanyakan cerita yang saya dengar.

Barangkali kita boleh meniru sistem pendidikan di Jepun. Dikhabarkan, kanak-kanak di Jepun tidak dibebankan dengan peperiksaan sehinggalah mereka berusia 10 tahun. Awal persekolahan mereka, penekanan diberikan kepada pembentukan sahsiah diri. Pembinaan akhlak dan adab diutamakan dahulu sebelum diperkenalkan dengan akademik. Jika diamati, begini juga ajaran Islam. Sesungguhnya Rasulullah SAW itu diturunkan untuk ditiru akhlaknya. Apabila akar tunjang akhlak sudah kukuh, mudahlah hal-hal lain diajar. Barangkali guru-guru tidak perlu lagi pening dengan sikap sesetengah pelajar yang biadab.

Jika sistem pendidikan ini ada di Malaysia, saya fikir kebanyakan anak tentu tidak lagi malas ke sekolah. Malah tidak sabar-sabar hendak ke sekolah keesokan hari. Tidak perlu lagi memikul beg yang beratnya berkilo-kilogram!


Sekadar ... untuk renungan dan difikirkan!

No comments: