Tuesday, January 26, 2010

SAYA DAH JUMPA PREPAID MURAH ... YAHOO!

Saya ini boleh dikatakan pengguna awal telefon bimbit prabayar (016 xxxxx)—sekitar tahun 1998! Nombornya tidak pernah bertukar sejak mula saya membelinya. Cuma yang bertukar ialah pelannya. Daripada Digi Prepaid kepada Digi Prepaid Plus.

Digi ialah perintis prabayar. Sewaktu mula-mula saya membelinya operator-operator lain belum lagi menawarkan pelan prabayar ini. Malah waktu itu sangat mahal harganya. Pek permulaan sahaja bernilai lebih seratus ringgit. Untuk topup pula cuma ada nilai RM100. Selepas itu barulah wujud pilihan RM50, kemudian RM30 dan nilai itu turun lagi dan lagi. Pek permulaan pula hanya berharga RM5. Semuanya gara-gara wujud pesaing-pesaing lain.

Waktu itu, liputan pun tidak meluas. Pernah Digi menghantar soal selidik. Saya mengutuk-ngutuk menjawabnya. “Saya tidak berminat dengan tawaran-tawaran lain. Apa yang saya mahu ialah liputan yang meluas.” Itu antara yang saya tulis.

Waktu itu apabila balik kampung liputan yang ada cuma 013 dan 019. Beberapa tahun kemudian di kampung saya 012 pula dapat liputan. Apa pun, tahun-tahun kebelakangan ini 016 nampaknya yang lebih menyerlah liputannya di kampung saya. ‘Bar strength’ lebih kuat.

Saya membeli prabayar dulu pun kerana terpaksa dan lebih praktikal berbanding memilih pascabayar kerana saya jarang menggunakannya. Sia-sia kalau membayar yuran pascabayar, sedangkan sebulan tidak sampai RM30 saya habiskan untuk telefon saya itu.

Saya membeli telefon bimbit untuk memudahkan saya berhubung dengan emak atau ayah. Waktu itu saya sedang sambung pengajian di UM. Kelas terkadang melarat hingga lewat 12 malam. Fakulti pula di ceruk kampus berhampiran rimba. Maka apabila selesai kuliah, mudahlah sedikit saya menghubungi ayah untuk menjemput saya pulang.

Berbalik pada prepaid, yang paling saya malas apabila kredit habis. Malas betul hendak ke kedai membelinya. Lebih-lebih lagi jika di kampung, mobiliti diri agak terhad.

Apabila terdesak terpaksa juga pergi membelinya walau apa cara pun. Kemudian apabila wujud Maybank2u, bertambah mudah saya membeli prepaid. Semuanya boleh dilakukan di hujung jari saja.

Baru-baru ini, saya bertemu satu website yang menjual prepaid. Wahh! Rupa-rupanya harga prepaid boleh dibeli dengan harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Misalnya topup 013/019 yang bernilai RM10 di pasaran, saya dapat dengan harga RM9.50. Kan murah tu. Jimat 50 sen. Beroperasi 24 jam pula tu. Kalau yang kaki berniaga tentu dapat untung berlipat kali ganda. Malang, saya bukan ‘otak bisnes punya orang’. Jika tidak, dah kaya kot hasil berniaga prepaid!

Mengapa saya tak berjumpa website ini sejak dulu? Jika tidak, awal-awal lagi saya mendaftar jadi ahli. Selama ini, memang rugi beli topup di kedai! Kwang3!

Tanpa berfikir panjang saya terus daftar jadi ahli. Bayar yuran seumur hidup + tambah modal minimum RM50. Selesai semuanya, pada masa itu juga saya boleh membeli topup dengan harga lebih murah daripada harga pasaran. Saya tersenyum puas hati ... heee!

Memandangkan saya bukan kaki niaga, maka saya mendaftar dan membayar modal hanya untuk kegunaan sendiri. Yang penting, saya tidak lagi bersusah payah pergi ke kedai atau membelinya pada harga pasaran melalui Maybank2u. Saya menggunakan Maybank2u apabila mahu menambah modal sahaja.

Bagaimanapun, saya tetap menjualnya pada teman-teman di pejabat yang malas turun dari pejabat hanya semata-mata untuk membeli topup di kedai. Juga saya menjualnya kepada ahli keluarga walaupun kekadang dikutuk adik-adik kerana lambat menerima topup yang mereka mahu (maklumlah saya bukan berniaga, kekadang handphone saya itu entah di mana letaknya apabila dapat mesej mereka yang mahukan topup). Kekadang rakan-rakan pejabat juga ada yang menghubungi saya malam-malam hari mahukan topup sebab malas ke kedai. Besoknya sampai di pejabat mereka akan bayar. Apa-apa pun boleh, hutang pun tak apalah.

Bagi anda yang berminat buat duit dengan berniaga topup boleh ke website saya http://www.Niagaprepaid.com/?ref=445. Saya yang jenis tak reti nak berniaga cukuplah sekadar promosi di blog ini (heee heee ... ), cukup sekadar untuk kemudahan diri dan menjualnya pada famili dan kawan-kawan di pejabat yang malas turun naik tangga.

Bagi anda yang sentiasa menggunakan perbankan online lebih baik daftar jadi ahli. Jimat! Semua ada 013, 019, 012, i-Talk pun ada. Jika berniat/berminat berniaga prepaid pula memang tidak rugi mencuba! Kalau pandai cari kaki, tentu dapat bonus. Jangan tiru saya yang pasif! Malas cari kaki!

MURAH! MUDAH! CEPAT! MEMANG BERBALOI ...!

1 comment:

Anonymous said...

kenapa bah kau ni,lambat betul kau pos comment mu.sepatutnya dari tahun lalu aq sudah baca comment mu ni,macam mana aq mau kaya cepat(kalau begini,aq ni lau pasal bisnes hem awas memang aq sapu semua,tempat aq ni jual prepaid tahu harga yg RM10 bagi hrga Rm15.cepat ajar aq caranya macam mana 0148633791