Wednesday, February 25, 2015

JADILAH SEPERTI SPONGEBOB

AHAD lalu, bagi mengisi masa lapang anak, kami sama-sama membuat kek Mocha Tiramisu Moist. Yang banyak mengadun dan mengacaunya, anak saya. Maka, kek itu saya isytiharkan dia yang buat.

Setelah siap, keknya memang sedap dan lembap. Jarang sekali anak saya makan kek yang dibuat sendiri. Kek coklat pun dia kurang gemar. Tapi kali ini, dia betul-betul makan dengan selera. Keknya lembut dan lembap.

Akhirnya dia memberi komen begini:

"Mak, kalau mak nak buat kek lembut dan sedap macam Ammar buat ni, mak kena buatnya dengan hati yang lembut macam Spongebob. Spongebobkan hati dia lembut."

Saya tersengih.

Ya benar, Spongebob Squarepants antara siri kartun yang saya benarkan dia tonton dan Spongebob sememangnya memiliki hati yang lembut yang sentiasa bersedia untuk berkhidmat untuk sesiapa sahaja walaupun ada ketikanya 'tidak kena tempat'.

Namun, pengajaran yang boleh diambil ialah memiliki seketul hati yang lembut amat penting dalam hidup seharian, nanti hidup kita sentiasa mahu berbakti kepada orang. Hatta dalam menyediakan makanan sekalipun, lakukan dengan hati yang lembut dan tulus ... itulah perencah paling penting menjadikan sesuatu makanan yang dimasak itu sedap seperti mana sedapnya kita makan masakan emak yang dimasak dengan penuh kasih sayang! Tidak perlu pun ditambah perasa tambahan Ajinomoto, Cukup Rasa dan seumpamanya.

No comments: