Friday, August 3, 2012

KALAU MASIH ADA REZEKI

Pada 1 Ramadhan lalu, saya menghantar suami ke Subang Airport. Apabila sampai di rumah saya tercari-cari telefon bimbit. Puas mencari tidak juga berjumpa. Dalam kereta juga saya selongkar, juga tiada.

Lalu saya teringat, kebarangkalian besar sudah tercicir di airport. Telefon itu tidaklah canggih mana, tapi dek kerana ia pemberian suami dan banyak gambar yang dirakam yang saya kira bernilai 'sentimental', maka saya berasa agak ralat juga.

Yang paling bermakna, gambar majlis 'konvo' Ammar Hadi di Tadika Hasanah dan gambar orientasinya di sekolah pada awal tahun ini semasa naik Tahun Satu. Kesemuanya masih ada dalam telefon dan saya belum berkesempatan memindahkannya ke komputer.

"Alahai! Kena pergi baliklah cari di airport." Saya mengeluh.

Sebelum kembali ke Subang Airport, saya dirikan Solat Sunat Dhuha. Dalam doa saya panjatkan doa, "Ya Allah kalau masih ada rezeki, Engkau pulangkanlah ia semula kepadaku. Jika ia telah diambil orang, mudah-mudahan dia orang yang baik-baik dan memulangkannya semula kepadaku ... ."

Kemudian saya memandu semula ke Subang Airport bersama anak. Kereta di parkir di tepi jalan dan kami dua beranak menyusuri langkah-langkah yang dilalui sebelumnya.

"Mak, Ammar rasa handphone Mak dah tak ada la. Mesti orang dah curi," komen anak saya.

"Iisy, janganlah cakap macam tu. Doalah tak hilang. Hari ni kita puasa, doa orang puasa mesti Allah dengar. Banyak gambar Ammar dalam tu. Sayang."

"Ya Allah ya Tuhanku, janganlah bagi handphone Mak Ammar hilang. Kesian Mak Ammar," doa tulusnya.

"Dik, tadi saya turunkan suami saya kat sini, rasanya handphone saya dah cicir. Ada nampak tak?" saya bertanya kepada dua orang pengawal di situ.

"Kat mana akak cicir?"

"Dekat-dekat sinilah, dah lebih sejam. Lebih kurang pukul 9.30 tadi." Mereka turut menyusuri kaki lima membantu mencari telefon saya.

"Tak ada lah kak. Cuba akak tanya di kaunter pertanyaan kat dalam. Selalunya apa-apa barang yang orang tercicir diserahkan kat situ."

Maka saya menuju ke kaunter pertanyaan, lalu bertanya kepada petugas di situ.

"Setakat ni belum ada orang serah barang-barang hilang lagi hari ni. Tapi selalunya barang hilang kita simpanlah."

Agak kecewa saya mendengar jawapan wanita itu.

"Macam ni," sambungnya, "puan tinggalkan nombor yang boleh kami contact. Kalau ada orang jumpa dan hantar ke sini, nanti kami telefon puan."

Saya menyerahkan nombor telefon rumah Emak.

"Telefon jenis apa ye?" soalnya lagi.

"Nokia C3 01, panjang warna silver."

"Oh, entah-entah macam saya punya ni tak?" katanya lagi lalu mengeluarkan telefon bimbitnya dari laci kaunter. "Tapi saya punya ni dah buruk, lama sangat dah. Buat contact anak-anak ... ."

Ya memang buruk sangat telefonnya, warna gelap.

"Panjang lebih kurang macam tu lah, tapi model lain. Tak apalah, kalau ada rezeki, adalah, kalau tak ada redha sajalah," kata saya.

"Ya lah. Kalau ada, insya-Allah, kami bagitahu nanti."

Ketika meninggalkan kaunter dan keluar dari bangunan airport saya masih belum puas hati. Masih yakin dapat ditemui.

"Haaa tu dialah Ammar. Alhamdulillah, syukur jumpa," seru saya tiba-tiba apabila terpandang satu objek di atas tar tepi kaki lima."

"Betul ke kak. Mana?" tanya 'adik guard' tadi.

"Betul ke Mak. Ammar rasa bukan, Ammar tak nampak pun."

"Ya betul, tuuuu ... kat sana tu," panjang tangan saya menunjuk ke arah objek itu. Pengawal dan anak saya terkebil-kebil kerana mereka tidak nampak. Ketika itu van MAS yang parkir di situ berlalu pergi, dan saya terus meluru ke arah objek dan mengutipnya.

"Ni haaa, kan betul. Alhamdulillah." Saya tersenyum lebar. Pengawal itu turut tersenyum barangkali takjub kerana saya berjumpa semula dengan telefon itu. Sedangkan dia yang mencarinya di situ tidak nampak.

Telefon saya berada di bawah van MAS tadi di tepi tayar belakang. Terlangkup di situ, bahagian belakang warna perak di atas dan skrin menghadap tar, menyebabkan ia hampir sama dengan warna tar lalu sukar dilihat.

Sedikit berlekuk-lekuk kecil di bahagian kekunci dan bercalar, barangkali sudah berkali-kali telah digelek tayar kenderaan sepanjang ia jatuh di situ. Bagaimanapun skrin tidak terjejas lantaran ada screen protector. Fungsi touch juga okey. Screen protector sedikit bercalar dan terkopek. Tak mengapa, boleh ganti baru. 
Yang penting ia masih berfungsi dengan baik dan saya dapat semula.

Alhamdulillah. Syukur yang tidak terkira saya panjatkan kepada Allah kerana mengembalikannya semula berkat bulan Ramadhan yang mulia, berkat doa di waktu dhuha dan berkat tulus sang anak. Amin

.

No comments: