Wednesday, September 10, 2014

PERASAN 'AHLI AKADEMIK'

Seorang junior yang kini bertugas sebagai pensyarah di sebuah IPT di Selangor memberitahu, dia ditegur oleh seorang pensyarah kanan apabila perasan dirinya 'ahli akademik' a.k.a academician semasa mereka duduk2 sembang.

Saya mahu tergelak mendengar ceritanya.

Katanya senior yang bertaraf prof madya memberitahu, kalau setakat pensyarah biasa yang cuma memegang sijil sarjana/master ... tak usahlah mengaku ahli akademik. Malah, jika ada PhD sekalipun kalau hanya mahu pangkat 'doktor' dan tambah gaji, belum cukup syarat untuk jadi ahli akademik!

Setakat ada sarjana, ada bersepah kat luar sana hatta atendan pam minyak sekarang pun ada master, kata senior itu!

Betullah apa yang dikatakan itu. Saya setuju.

Bukan senang untuk diri menjadi ahli akademik...kena banyak buat penyelidikan, banyak menyumbang kepada pembangunan sistem pengajian dan ilmu, banyak menulis ratusan/ribuan jurnal, banyak membentang kertas kerja di dalam dan di luar negara, banyak memberi ilmu tanpa mengharapkan sebarang balasan ... barulah layak dipanggil ahli akademik.

Sabar ajelah WN! Kalau betul awak nak jadi ahli akademik, usahalah sungguh-sungguh! Jangan setakat bagi lecture di bilik kuliah dan tanda kertas periksa student saja. Kaut ilmu sebanyak mungkin untuk diri sendiri dulu, lepas tu tebarkan kepada dunia (bukan hanya pelajar di dewan kuliah)!

1 comment:

Dkna Abza said...

dunia sekarang macam-macam..salah orang dia nampak jer :)