Tuesday, April 2, 2013

STRES DATANG, PERGI DAN DATANG SEMULA!

Oh sudah lama blog ini tiada entri baru (ejaan terkini baru adalah baharu, tapi saya kurang gemar menggunakannya di sini. Seingat saya ejaan baharu digunakan beberapa dekad yang lalu sebelum saya lahir lagi. Kemudian ditukar kepada baru, dan kini ditukar semula kepada baharu ... menyusahkan dan mengelirukan orang saja ... bahasa pun kadang-kadang mengada-ada!)
Sekarang semua deadline Pesta Buku sudah habis, barulah saya dapat menulis sesuatu! Lega sungguh apabila deadline dah habis, sibuk dan stres yang gila-gila sudah reda. Semua buku sudah selamat dihantar ke kilang. Cuma tunggu siap saja lagi.Bagi meraikan tamatnya kerja Pesta Buku, staf Jabatan Buku baru-baru ini telah mengadakan rehlah cambah minda di Sungai Congkak. Satu relaksasi yang amat diperlukan bagi setiap staf bekerja dalam tekanan sebelum ini.

Makan-makan, BBQ, mandi-manda sungai. Deruan air di celah-celah sungai sungguh harmoni bunyinya. Bunyian alam yang mendamaikan. Lega rasanya segala urat dan sendi yang sekian lama tegang!


 Namun, itu untuk sementara sahaja. Dalam perjalanan balik, stres semula. Apa tidaknya perjalanan balik ambil masa lebih dua jam lantaran kesesakan jalan yang lazim pada hari Jumaat! Perjalanan ke Sungai Congkak yang tidak sampai pun sejam menjadi dua jam untuk balik.

Aduhai! Tiba di rumah menghampiri jam sembilan malam! Urat sendi kembali tegang dan lenguh kerana memandu kereta yang bukan automatik.Apa pun, rasa syukur tetap dipanjatkan kerana dapat menikmati sejenak keindahan alam ciptaan Tuhan di Sungai Congkak.

Syukur juga kerana ada anak menemani, buat teman bersembang
semasa memandu walaupun di Sungai Congkak, jenuh mengawalnya bermain di sungai. Alhamdulillah, syukur dan terima kasih ya Allah di atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada kami. Amin!

No comments: